עליה לרגל

שבועות

חג השבועות השומרוני תמיד יצא ביום ראשון, וזאת עקב ההבדל בין הספירה של הימים בין פסח לשבועות בין היהודים לשומרונים. ע"פ השומרונים יש לספור ממחרת השבת שאחרי חג הפסח, והחג יחול ביום החמישים לספירת העומר. לשם השוואה – בקהילה היהודית סופרים מיד לאחר חג הפסח (ולא ממחרת השבת הראשונה). כתוצאה מספירה זאת של השומרונים, חג השבועות יחול לעולם ביום ראשון – בעקבות השבת הכפולה (שבת + ראשון) מנצלים השומרונים חג זה לנסיעה להר גריזים ובילוי החג יחד עם כל הקהילה.
 
בערב חג השבועות, שיוצא תמיד במוצאי שבת כאמור, השומרונים אינם אוכלים אוכל חם משום שאינם מבשלים בשבת, ולכן שולחן ערב החג מורכב מסוגי גבינות רבים ומבחר סלטים עשיר.
 
בין שבת לראשון בלילה, קצת לפני השעה 4 לפנות בוקר, משכימים השומרונים קום, ומקיימים את מצוות העלייה לרגל. השומרונים עולים ברגל לפסגת ההר ע"מ לשאת שם תפילה. העלייה לרגל מלווה בשירת הים אשר אותה שרים השומרונים במשך ההליכה. בתום תפילה זו מבקרים כהני העדה את בתי האב השומרונים ומברכים אותם בברכת חג שמח.
כמו בכל עלייה לרגל (שבועות סוכות ופסח) עוצרים השומרונים לתפילה ב-6 נקודות: 
 
1. מקום ה"אבנים", 12 האבנים שיהושע בן נון הציב בעת הכנסו לארץ ישראל.
2. מקום מזבח "אדם"ו"שת" בנו.
3. מקום "גבעת עולם"- ע"פ האמונה השומרונית זהו המרכז הרוחני של העולם.
4. מקום "אלהים יראה" – בו היה האייל שנראה בסבך לאברהם ואותו הקריב במקום יצחק בנו.
5. מזבח "יצחק"- המקום בו עמד  אברהם לעקוד את יצחק.
6. מקום "מזבח נח"-המזבח שנח הניח אחרי שיצא מהתיבה. 
 
בכל נקודה נושאים תפילה ומקיימים את טקס הנפת ספר התורה ע"י הכהן.
הכהן מניף את ספר התורה (צילום: אורי אורחוף)
הכהן אוחז בספר התורה (צילום: אורי אורחוף)

העלייה השומרונית לרגל אהובה מאד על צלמים שכן זהו מחזה מרהיב של מאות אנשים , כולם לבושים לבן על רקע הזריחה. הצלם עידן גרוס תפס תמונה מרהיבה של העלייה לרגל.

בתום העלייה לרגל, מתכנסים השומרונים בביתם, ומארחים את משפחת הכהונה. משפחת הכהונה במלואה מתארחת אצל ראשי המשפחות בקהילה, ומברכת בברכת חג שמח. האירוח מלא בתקרובת עשירה ולא מסתיים לפני הרמת כוסית עראק, מעשי ידי השומרונים, בברכת "מאה שנה בחייך".

www.IDANGROSS.com

יום מעמד הר סיני

3 ימים לפני חג השבועות, מציינים השומרונים את יום מעמד הר סיני, בו קיבל משה את לוחות הברית, יום זה הוא אינו יום שבתון אך נוהגים לקיים בו תפילה לכל אורך היום.
דילוג לתוכן